Om mig

Vem är då Leif C Thuresson?

Jag är född och uppvuxen i Mörrum i  västra Blekinge men lämnade efter uppväxten hemmet för vidare "upptäckter" ute i världen. Efter studier och diverse "omflyttningar" hamnade jag så småningom i Katrineholm, där jag levt och verkat största delen av mitt liv. Hösten 2009 återflyttade jag till det fagra Blekinge och bor numera i Karlshamn. (Jag har lagt till ett C i namnet - inte av högfärd utan för att särskilja mig från en annan vissångare i samma kommun med samma namn.)

 

Vårflöde i Mörrumsån (c)

Mitt allra första riktiga offentliga framträdande gjorde jag på den legendariska Vispråmen Storken i Stockholm 1969. Sedan 1978 har jag varit medlem i samfundet Visans Vänner i Katrineholm. Visans Vänner har varit en bra "skola" vad gäller viskunskap, sång- och scenvana. Jag har deltagit i föreningens samtliga offentliga evenemang t o m år 2001 och har även framträtt i föreställningar anordnade av Visans Vänner-föreningar på andra orter. Efter 2001 har jag haft andra forum för mina framträdande. Numera, sedan 2010,  är jag medlem i Visans Vänner i Sölvesborg. Jag har även, 2010, upptagits som medlem i YTF (Yrkestrubadurernas Förening).

 

 


Vinterflöde i Mörrumsån (c)

 

Vidare har jag framträtt enskilt i olika sammanhang, bl a i Sörmlands Radio, vid Liljendalsfestivalen i Finland samt hos diverse föreningar och arrangörer. I 12 år, under 80- och 90-talen deltagit i en årlig nordisk visträff på Käringön i Bohuslän samt dito under tre år på Orust. Jag har även fått förmånen att få framträda på det numera nedlagda Mosebacke Etablissemang i Stockholm vid ett par tillfällen. Under sju år, 2001-2007, varit årlig gäst vid Måndagskväll i Stadsparken i Katrineholm. Jag har också framträtt vid  evenemang anordnat av Visskolan i Kungälv samt vid visfestivalen i Biskops-Arnö 2006 och 2012.

 


Kvarnfallet, Mörrumsån (C)

 

Från sommaren 2000 har jag regelbundet förkovrat mig i sång- och scenträning under ett flertal vecko-/veckoslutskurser, samt även en terminskurs (5X Sång- och Scenträning), vid Visskolan i Kungälv samt en veckokurs vid Biskops-Arnö Folkhögskola. Dessutom  vid en veckoslutskurs anordnad av YTF i Stockholm (2009), och senast (juni-12) ytterligare en vecka vid Biskops-Arnö. 

 

 


Hanne Juul, Visskolan, Kungälv

 

De pedagoger som varit inblandade är huvudsakligen: 

Hanne Juul  
vissångerska, vis-och sångpedagog, tillika grundare och ledare av visskolan i Kungälv.

 
Jan-Olof Andersson, www.janolof.se
vissångare, gitarrist, vis-, sång- och gitarrpedagog.


Sture Ekholm
vissångare, vispedagog, regissör och skådespelare

 

"En visa är en konstupplevelse för stunden."

-  -  -

Det skall också nämnas att jag även har medverkat i några teateruppsättningar. Sommaren 2009 i Katrineholms Arbetarteaters uppsättning av Söderkåkar (11 förställningar). Somrarna 2010 och 2011 hos Teatersmedjan i Karlshamn/Kastellet - 2010 Ödets Makt (21 förest) och 2011 De Tre Musketörerna (11 av 21 förest/delad roll). Se vidare www.teatersmedjan.se

Dessutom har jag agerat tomte i Karlshamns Centrumsförenings regi vid skyltsöndagen i dec 2017 samt även vid ett tillfälle veckan därpå. (Tagit emot barnens önskelistor samt pratat vänligt med de små liven..)

 

 

 

Ödets Makt/Teatersmedjan, Kastellet sommaren 2010 (Foto: G Persson) 


Bilderna nedan från Kastellet sommaren 2011.
DE TRE MUSKETÖRERNA/ Teatersmedjan

 

Girigheten tar över..  Fjäsk för "ondskan".. Hotet... Det dödande värjsticket.   
Foto: YoXx (c). 

 


Foto: Teatersmedjan 

 

 

Press- och publikkommentarer mm

 

"Tack för en trevlig stund i lördags! En god berättare, tydlig framställning, varierat program och närvaro! Torsten Arnbro" (SMS efter programmet i Sölvesborg 1/9-18)

Publikkommentarer efter Visor på Bakgården 9/8-18:
"Ett mycket trevligt program... Roligt med lite annorlunda visval...
Du är väldigt bra på att kombinera visorna med mellansnack..
En fantastisk kväll..." (+ flera tummar upp)

"..  Kvällens underhållning bjöd Leif C Thuresson på.. sjöng och berättade under temat ´Tillbakablick och minnen´, som blev mycket uppskattat med många skratt och leenden. En trevlig kväll..." (Ur Föreningsnytt, Karlshamns Allehanda 28/2-17/Rebeckalogen nr 53, Alice Tegnér, Karlshamn)

"Grattis till det uppskattade framträdandet hos Eva i Röda Ladan." (SMS/Inger.)
(Röda Ladan 12/11-17: "Kom skall vi tycka om varandra.. eller inte..") 

"Tack Leif, för en fantastisk och underhållande kväll" (Nytebodens FB/Julia)
Nyteboden 25/7-17: "När man är en glad(?) pensionär!

"Det var roligt att träffa dig.. - - .. och på din generositet. Du bjöd oss på visor och trevligt mellansnack. Länge skall jag minnas kvällen..." (SMS fr Inger/privat tillställn april-17)

 

"Vilken eftermiddag på berget och vilken natt vid brasan.." "Det bästa vi varit med om på länge.." "Det här kommer vi att minnas ..." (Några uttalanden efter Pilelöws/Thuressons "privata" underhålling för ett antal gäster under visträffen på Tjärö 6 aug-16)


Foto: Olof Eriksson

 "Tack för ett bra framträdande! Dina deklamationer var utsökta!"/Mia och Sven (Efter Jullas Hus 15/9-15: "Det var en Taube, en Vreeswijk och en Bellman".)

 

 "Man får tacka för en kanonkonsert på Bakgården (6/8-15). Du är en hejare på att berätta och fånga publikens uppmärksamhet."/Åke. (E-post fr en av arrangörerna)

 

Efter "Burleska visor i Nyteboda 28/7-15: "Fantastiskt!" (anonymt SMS)

En synnerligen underhållande och trevlig kväll. Du bjuder på dig själv med humor, minspel... Många goda skratt och fniss under kvällen. Gunvor, Ann-Kristin och Leif. (Saxat ur gästboken)

 

Tack för en fantastisk föreställning i Alltidhult! (15/4-15: "Det var en Taube, en Vreeswijk och en Bellman"). Vilken inlevelse, energi och närhet! Du blir bara bättre och bättre!
Gunvor Åsäng. (Saxat från Gästboken)

"... visaftonen den 9 april (Det var en Taube en Vreeswijk och en Bellman)... Leif C Thuresson som på ett mästerligt sätt underhöll oss med sång och gitarrspel. Våra mest kända trubadurer inspirerades av kärlek, vin och fjärran land och efterlämnade denna fantastiska visskatt." (referat Farabols bygdeförening)

"Det här var riktigt bra.. och din version av Inbjudan till Bohuslän var utöver det vanliga.. Fortsätt med det du gör..!" "Två timmar - för långt? Tiden bara rann iväg!" "Dina Bellmantolkningar tilltalade mig lite extra." (publikkommentarer)

"De två timmarna gick väldigt fort. Det skall konst till att fånga en publik i så långa pass,  Tankarna brukar flyta ut om det inte är tillräckligt intressant, men inte igår. Du klarade det galant!" (ur brev från publiken)

Det var en Taube, en Vreeswijk, en Bellman och en Thuresson och det blev en fantastisk föreställning :). Minna-Maria
(Farabol skola 9/4 -15; saxat från Gästboken)

 

"Juni natt blir aldrig av" (23/6-14)
Det var verkligen en magisk kväll vid sjön Raslången. Tack för den, ett härligt sommarkvällsminne att plocka fram då och då.
Hälsningar Gunvor

 
"Juni natt blir aldlrig av.."
(Harry Martinsson)

"Det här var en lisa för själen.." (sagt av en i publiken efter spelningen hos SPF i Jämshög  24/10-13)

 "..Leif C Thuresson fr Karlshamn svarade för ett mycket välgjort visprogram med kända sommarsånger.."
(SR Ronneby/Sydöstran)

 

"Jullas hus i tisdags (15/1-13). Det absolut bästa programmet jag sett och hört dej framföra!!! Du blandar musik, mellansnack o teatrala färdigheter på ett mycket fängslande sätt.." (E Fohlin, saxat ur Gästboken)

 "Leif Thuresson underhöll med en härlig repertoar i den mysiga lilla stugan. Vi fick höra Bellman, Stefan Demert, Taube, Ruben Nilsson och mycket mera. Medryckande, vackert, roligt…… f-n , va bra du är, Leif!" Gunvor Åsäng. (Från Gunvors blogg efter Jullas Hus 15 jan 2013)

 

 "..Du är så professionell - mera än du själv anar.." (sagt av en lyssnare på Verbascum 21 nov 2012)

 “Surströmming och roliga gubbar är ju piggt och kul och går alltid hem, också hos mej. Men din Inbjudan till Bohuslän, den var bara så j-a bra! Taubes fina  melodi och  text förstås, och dramatiskt framförande. KONST! Man tackar!   K Johnsson lyssnade vid Stenbackagården i Asarum den 8 aug 2012”


"Som blågrå dyning bohusbergen rullar
i ödsligt majestät mot havets rand..." (E Taube)

 

"..Efter mötet framförde vissångaren Leif Thuresson visor av bl.a. Evert Taube, Stefan Demert, Cornelis Vreeswijk och Owe Thörnqvist, samt berättade historien om visorna. Mycket trevligt!..." (Bräknebygden/G Svedberg)

 "Tack för ditt fina framträdande vid gökaftonsmötet i Skrivareklubben i Blekinge! Det var verkligen roligt att höra en så rutinerad trubadur-vissångare som du. Och så härligt med så många gamla visor, som helt enkelt inte får glömmas bort! Fortsätt, fortsätt!.." (ur brev från Ulla Liefwendal)

 ".. underhöll med fina tolkningar av Dan Andersson, Vreeswijk, Taube mfl.." (Hjärt- o lungsjukas förening, Ronneby /Sydöstran)

 "Tack för en underbar kväll - en magisk kväll!" (Hembygdsföreningen i Nogersund)

 "Jag uppplevde dig som en lysande vistolkare som verkligen kan förmedla ett budskap så att det berör. Blandningen i de visor du väljer av allvar och humor, du spelar dessutom bra gitarr och DU GÖR DET MED GLIMTEN I ÖGAT så att jag som lyssnare blir nyfiken, vill höra mer och aldrig blir det minsta störd eller oroad i mitt lyssnande. Jag tyckte väldigt mycket om att lyssna till dig och hoppas att jag får tillfälle att göra om det." (Eva Antonsson Gbg)

"Jeg synes du er en spennende visetolker og har stor sans for din måte å gjøre det på! Jeg håper vi møtes igjen. (Bengt-Ole Nordström Oslo)

 

"Till höjdpunkten hörde Leif Thuressons deklamation av Ungmön på Käringön" (KatrineholmsKuriren).

 ".. publiken gav artisterna högsta betyg och varma applåder.. och där var, sist men inte minst, Leif Thuresson. Att han älskar och vördar sin Taube och dennes diktning, kan ingen ta miste på.." (KatrineholmsKuriren).

 ".. genomgående hög klass. Några uppträdanden kan jag inte låta bli att nämna.. Leif Thuresson framförde Calle Schewens vals utan musik. En fantastiskt prestation!.. en ny upplevelse.."(Nya ST-Tidningen, Bohuslän).

 "Leif Thuresson, en man med djup som han själv inte har en aning om." (Östra Nyland, Finland)

 "..gjorde han något så ovanligt som att deklamera en visa.. Det blev ett känsligt framfört och mycket väl mottaget nummer.." (Bohuslänningen).

 "..En bra och trevlig eftermiddag.. blandad repertoar och trevligt presenterat. Du kan och borde vara nöjd med ditt framträdande. Vi återkomer gärna.." (Ur brev från publiken).

 ”..Du bedårar oss..” ”..Du fängslar oss..” ”Jag fryser.. Du får mig nästan att gråta..” (kommentarer från publiken)

 ".. att tacka än  en gång för ditt uppträdande igår som var en höjdare!! Tack!" (Ur brev från publiken).


 Vis(s)katt?

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)